Ensi vuonna paremmalla menestyksellä!

Kenties olet varma siitä, että kauppakorkeakoulun on sinulle se ainoa oikea vaihtoehto, vaikka et tällä kerralla päässytkään sisälle opiskelemaan. Silloin on syytä miettiä huolellisesti epäonnistumisen syitä. Jos osaat tunnistaa epäonnistumisesi syyt, voit ensi kerralla kiinnittää huomiota juuri oikeisiin asioihin.

Aloititko lukemisen liian myöhään? Kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin luettava kirjapino on paksu. Jo suuri sivumäärä saa aikaan sen, että parin viikon lukemisella mahdollisuudet saavuttaa opiskelupaikka jäävät väistämättä vähäisiksi. Jos aloitit tällä kertaa lukemisen huhtikuussa, yritä aloittaa ensi kerralla maaliskuussa. Kuukausi lisäaikaa tekee ihmeitä osaamiselle!

Luotitko liikaa valmennuskurssiin? Pääsykoekirjojen asia voi olla vaikeaa vasta lukiosta päässeelle. Valmennuskurssille osallistuminen auttaa varmasti hahmottamaan tärkeimmät asiat. Lisäksi voit kysyä opettajilta asioista, joita et ymmärtänyt. Valmennuskurssi sinällään ei kuitenkaan takaa pääsyä. Sinun itsesi on kuitenkin luettava kirjat ja omaksuttava paljon uusia asioita.

Luotitko ulkolukuun? Monet pääsevät kauppakorkeakouluun opettelemalla ulkoa erilaisia luetteloita muistisääntöjen avulla. Välttämättä he eivät silloin ymmärrä oppimaansa lainkaan. Tällä menetelmällä on siis hyvät ja huonot puolensa. Toisille ulkoluku sopii, toiset keräävät pisteet keskittymällä ymmärtämään lukemaansa.

Luitko liian vähän? Aloitit kenties pääsykokeisiin lukemisen ajoissa, mutta et lukenut kuin pari tuntia päivässä. Tällöin on vaikeaa omaksua pääsykoekirjojen sisältöä riittävän hyvin. Kenties istuit vain kirjastossa uneksimassa tai loikoilit pääsykoekirjojen kanssa auringossa? Mikäli pääsykokeissa epäonnistuminen johtuu tästä, kannattaa kehittää ensi keväänä uudenlaiset lukurutiinit. Yritä lukea ainakin viisi tai kuusi tuntia päivässä.

Otitko pääsykokeissa liikaa riskejä? Muistithan, että vääristä vastauksista sakotetaan?

Haitko pelkästään Helsingin kauppakorkeakouluun? Monet hakevat vain yhteen kauppakorkeakouluun opiskelemaan, lähinnä Helsinkiin tai Turkuun. Tällöin otat kuitenkin riskin siitä, että jäät vaikkapa puolen pisteen päähän opiskelupaikasta, vaikka samalla tuloksella olisit ollut kevyesti sisällä jossakin muussa koulussa. Hae siis ensi kerralla kolmeen yliopistoon opiskelemaan. Työllistymisen kannalta on nimittäin ihan sama, oletko saanut paperisi Joensuusta vai Turusta.

Kun olet pohtinut epäonnistumisen syitä, kirjoita pohdintasi tulokset muistiin. Tulosta muistiinpanot ja pane ne visusti talteen. Kaiva ne viimeistään tammikuun alussa esiin, jotta osaat toimia ensi kerralla tehokkaammin. Näin voit kääntää epäonnistumisen vahvuudeksi, joka tuo sinulle opiskelupaikan ensi kesän pääsykoekilpailussa!

Vastaa