Kauppakorkeakoulujen pääsykoekirjat 2010

Kauppakorkeakoulujen kesän 2010 pääsykokeita varten luettavat pääsykoekirjat on vihdoin julkistettu. Ensi kesänä pidettävän valintakokeen kysymykset perustuvat seuraavaan kirjallisuuteen ja kokeessa jaettavaan aineistoon.

  1. Tienari, Janne & Meriläinen, Susan: Johtaminen ja organisointi globaalissa taloudessa. WSOYpro 2009, ISBN 978-951-0-35364-6.
  2. Kinnunen, Juha & Laitinen, Erkki K. & Laitinen, Teija & Leppiniemi, Jarmo & Puttonen, Vesa: Avain laskentatoimeen ja rahoitukseen. KY-Palvelu Oy, Keuruu 2007 (myös 2009 käy), ISBN 978-952-99060-4-8.
  3. Tikkanen, Henrikki & Vassinen, Antti: StratMark. Strateginen markkinointiosaaminen. Talentum 2009, ISBN 978-952-14-1435-0.
  4. Pohjola, Matti: Taloustieteen oppikirja.1.-2. painos. WSOY Oppimateriaalit Oy, ISBN 978-951-0-34550-4.

Laskentatoimen osuus pääsykokeesta toteutetaan aineistokokeena, joka pohjautuu tässä mainittuun kirjaan sekä kokeessa jaettavaan aineistoon.

Viime vuonna pyrkineiden kannalta on kiinnostavaa, että kansantaloustieteen ja laskentatoimen kirjat ovat pysyneet samoina. Lisäksi pitkään pääsykoekirjojen joukossa ollut teos Taloustieteiden kvantitatiiviset menetelmät ei kuulu enää pääsykoemateriaaliin, mikä varmasti helpottaa monien urakkaa suuresti.

12 Responses to “Kauppakorkeakoulujen pääsykoekirjat 2010”

 1. Aika outo valinta. Mielestäni tuo osio kuitenkin karsii aika hyvin pois sellaisia, jotka eivät ymmärtäisi 1.vuoden matematiikasta mitään.
  Mihinköhän tämäkin valinta perustuu…

 2. Eikös ne yksinkertaisesti vaihda tuota säännöllisesti? Nyt kai on vaan tuon kirjan vuoro. Itse olen erittäin tyytyväinen valintaan. :)

 3. Aston kommentti käsittääkseni liittyi siihen, että on outoa jättää matematiikka kokonaan pois pääsykokeesta, kuten nyt on tehty. Kaikki muut osiothan (kansantalous, markkinointi, laskentatoimi ja johtaminen) ovat pysyneet kokeessa, vaikka kirjat ovat osin uusia.

 4. Ihanaa, että matematiikan osio jäänyt pois.

 5. Saako ensisijaisesta valinnasta jotain lisäpisteitä? Viime vuonna sai, mutta tämän vuoden hakuohjeissa ei ole mitään mainintaa.

 6. Usein sanotaan, että maksimipistemäärä pääsykokeissa on 40 pistettä, mutta entisissä kokeissa olen nähnyt olevan esim. 48 tehtävää. Tarkoittaako se sitten, että 40 pistettä on vain katto?

  Kun matematiikka jätetään pois, olisi odotettavaa, että yhtä aihealuetta kohden olisi enemmän kysymyksiä.

 7. Ida: kannattaa kysyä suoraan koulusta tai odottaa valintaoppaan ilmestymistä.

  Barry: Niistä tehtävistä, joissa on ollut vain kaksi vaihtoehtoa (esim. oikein/väärin), oikeasta vastauksesta sai vain 0,5 pistettä. Tämän vuoksi maksimipistemäärä jää neljäänkymmeneen.

 8. Siinä mielessä tuo matikan kirjan pois jättäminen on ihan perusteltua, että sen kirjan sisältämiä laskutoimituksia ei kyllä tule juuri ollenkaan kauppatieteissä tarvitsemaan, varsinkaan jos suuntautuu markkinointiin tai johtamiseen. Laskentatoimeen suuntautuvat on tietysti asia erikseen, mutta ei sellaisia kippuroita kyllä esim. kirjanpidossakaan tule vastaan.

  Tuo kirja on myös antanut mielestäni lukion pitkän matikan suorittaneille ehkä liiankin helposti ”ilmaisia” pisteitä ja siten saattanut muualta kuin lukio pohjalta tulevat hakijat huonompaan asemaan. Itsekin yritin tuota kirjaa aikanaan opiskella ilman lukio pohjaa ja voin kertoa, että mitään en ymmärtänyt vaikka kovasti yritinkin. Tuloksena olikin pääsykokeessa tuosta osiosta pyöreät 0 pistettä.

 9. Taitaa olla aika menneen ajan mielikuvia, ettei markkinoinnissa ja johtamisessa matemaatiikkaa tarvita. Opetuksessa (aikankin HSE:llä) laskennallisen puolen rooli nousee koko ajan keskeisemmäksi. Ilman ei pärjää bisneksessä. On ihan paikallaan ohjata porukkaa siihen ajateluun jo ennen kun yliopisto-opinnot alkaa – harmi, että kvanttikirja tippui pois!

 10. Eikka, kyllä noita kvantitatiivisia laskumenetelmiä jokainen tarvitsee ainakin HSE:n peruskursseilla. Kansantaloustieteen, Business technologyn ja taloushallinnon lukijat tarvitsevat niitä myös pitkin opiskeluaikaa.
  Vaikka matemaattista kirjaa ei tänä vuonna pääsykokeissa olekaan niin se ei tarkoita etteikö kauppiksessa tarvittaisi matematiikkaa tai etteikö vastaavanlainen kirja pääsykoekirjojen joukkoon vielä palaisi – tämän vuotinen poisjäänti johtui kuulemma siitä ettei uutta, vanhan kirjan korvaavaa kirjaa esitetty tarpeeksi ajoissa.

 11. tämä oli paras joululahja :)

 12. Kuinka paljon tuo Taloustieteen oppikirja on erilainen kuin saman tekijän kirja Taloustiede, joka on joskus aiemmin ollut pääsykoekirjana?

Vastaa