Kauppatieteiden yhteisvalinnan aikataulu vuonna 2009

Tämä kevät ja alkukesä saattaa ratkaista työurasi suunnan. Tai ainakin antaa sille alkusuunnan, jos sinut hyväksytään opiskelemaan liiketaloustieteitä Helsingin tai Turun kauppakorkeakoulussa, Hankenilla tai jossakin yliopistossa, jonka opetusohjelmaan kauppatieteet kuuluvat. Kyse on siis joka tapauksessa urasi kannalta tärkeästä keväästä ja kesästä. Siksi on syytä kiinnittää ajoissa huomiota hakuprosessin kannalta keskeisiin päivämääriin.

Tänä vuonna haku kauppatieteiden yhteisvalinnassa tapahtuu ensi kertaa sähköisesti sivulla www.yliopistohaku.fi. Aikataulut löytyvät yhteisvalintasivuilta mutta kopioin ne tähänkin:

  • Hakuaika alkaa 2. helmikuuta 2009.
  • Hakuaika päättyy 30. huhtikuuta 2009 kello 16.15
  • Valintakoe järjestetään 16. kesäkuuta 2009
  • Valintakokeen tulokset julkistetaan 3. heinäkuuta 2009 kello 09.00

Tänä vuonna yhteisvalintaan osallistuvat Helsingin kauppakorkeakoulu, Joensuun yliopisto, Kuopion yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun kauppakorkeakoulu ja Vaasan yliopisto.

Jos aiot hakea yhteishaussa opiskelemaan kauppatieteitä – tai edes harkitset hakemista – kirjoita nämä päivämäärät kalenteriisi nyt. Tämä on erittäin tärkeätä. Kirjoittamalla nuo kaikki päivämäärät nyt kalenteriisi, on ainakin hiukan hankalampaa vaikkapa unohtaa hakulomakkeen täyttäminen ajoissa. On turha ryhtyä lukemaan tammikuun alussa pääsykokeisiin vain unohtaakseen hakea ajoissa opiskelemaan. Jos unohdat täyttää hakulomakkeen, et voi osallistua pääsykokeeseen.

Siksi on tärkeätä, että kirjoitat nyt heti nuo päivämäärät kalenteriisi. Kirjoita päivämäärä lisäksi vaikkapa post-it -lapulla tietokoneesi näytön viereen ja ohjelmoi kännykkäsi muistuttamaan näistä tärkeistä päivistä mieluusti useina päivinä.

Jos sinulla on vielä tänä keväänä edessäsi ylioppilaskirjoitukset, ei sinun kannata tässä vaiheessa vielä ryhtyä lukemaan pääsykokeisiin. Muista, että myös ylioppilaskirjoitusten arvosanat vaikuttavat opiskelijavalintaan. Hyvillä papereilla on huomattavasti helpompi päästä opiskelemaan unelmiesi alaa kuin keskinkertaisilla papereilla.

Kuitenkin kannattaa jo tässä vaiheessa alkaa selvitellä valmennuskurssitarjontaa kotipaikkakunnallasi, mikäli aiot osallistua valmennuskurssille. Ota ajoissa selvää valmennuskursseja tarjoavista yrityksistä, kurssien aikatauluista ja kurssien hinnoista. Näin pääset haluamallesi valmennuskurssille pian ylioppilaskirjoitusten jälkeen.

Jos olet kirjoittanut jo aiemmin ylioppilaaksi, ei pääsykoekirjojen hankkimista kannata viivytellä. Varsinaisen pänttäysvaiheen voi hyvin jättää loppukevääksi ja alkukevääksi. Sen sijaan esimerkiksi lukion matematiikkaa voi hyvin alkaa palautella pikkuhiljaa mieliin. Lisäksi voit harkita jo alkuvuodesta alkaville valmennuskursseille osallistumista.

Vielä kerran: muistithan merkitä hakuun liittyvät päivämäärät kalenteriisi!

Vastaa