Valmennuskurssin kautta kauppakorkeakouluun?

Valmennuskurssien välttämättömyydestä kauppakorkeaan pääsyn kannalta liikkuu lukiolaisten ja kokeessa epäonnistuneiden keskuudessa hurjia juttuja. Kuulemma kauppikseen ei kukaan pääse ilman valmennuskurssia. Vastaavasti valmennuskursseja tarjoavat yritykset korostavat sitä, kuinka suuri osa heidän oppilaistaan tuli hyväksytyksi opiskelemaan.

Tosiasiassa varsin monet pääsevät sisään ilman mitään valmennuskursseja, varsinkin jos koulumenestys on ollut hyvä. Ja koulumenestys tarkoittaa tässä yhteydessä menestystä ylioppilaskirjoituksissa.

On tietenkin totta, että hyväksyttyjen osuus kokeisiin osallistuneista on varsin pieni. Mikäli haluat päästä nimenomaan suosituimpiin yliopistoihin opiskelemaan, voi valmennuskurssille osallistuminen olla järkevä sijoitus. Kalliskin kurssi maksaa itsensä takaisin itsensä hetkessä, jos vertaa ekonomin hyvää kuukausipalkkaa vaikkapa humanistin kuukausipalkkaan. Valmennuskurssiin voi siis suhtautua vaikkapa sijoituksena, jonka on tarkoitus tuottaa pitkällä tähtäimellä hyväpalkkainen työpaikka.

Valmennuskurssille osallistuminen ei kuitenkaan tee työnteosta ja opiskelusta tarpeetonta. Valmennuskurssi tukee omaa työskentelyäsi. Voit esimerkiksi kysyä kurssin vetäjiltä kurssikirjojen epäselviksi jääneitä kohtia. Kurssi voi myös auttaa rytmittämään työskentelyä.

Jos sen sijaan haet kauppakorkeakouluun vain vanhempiasi miellyttääksesi tai kavereiden vaikutuksesta, on valmennuskurssille osallistuminen rahan heittämistä hukkaan.

Kurssille osallistuneet opiskelutoverini ovat kertoneet, että varsinkin matematiikan ja kansantaloustieteen asioissa kurssista oli suurta hyötyä. Monet vaikealta vaikuttavat asiat ovat kuitenkin loppujen lopuksi aika yksinkertaisia oikein selitettynä. Omin päin vaikkapa matematiikan kirjan läpi kahlaaminen on aika puuduttavaa – tiedän sen omasta kokemuksesta.

Kurssien yksi etu on siinä, että voi ainakin jossakin määrin verrata omaa osaamistaan muiden osaamiseen ja harjoituspääsykokeita ratkomalla saa käsityksen siitä, kuinka lähellä sisäänpääsyyn vaadittavat pisteet ovat.

Minulla ei ollut oikein minkäänlaista käsitystä omasta osaamisestani, ja epäilin luku-urakan loppupuolella, että en oikeastaan osaa mitään. Tosipaikan tullen sain kuitenkin vaadittavat pisteet kasaan ja opiskelupaikan ensi yrityksellä.

Nyt on kuitenkin hyvä aika harkita valmennuskurssille osallistumista. Jotkut kurssit alkavat jo alkuvuodesta. Jos luet pääsykokeisiin töissä käymisen ohella, voi tälläinen pitempikestoinen kurssi olla oiva valinta.

Muistit varmaankin eilen kirjoittaa kalenteriisi kaikki olennaiset päivämäärät muistiin, kuten neuvoin? Jos et, tee se nyt!

Eilisen aikataulun pohjalta kannattaa pohtia omaa aikataulua. Kuinka aiot lukea? Missä vaiheessa voit omistautua lukemiselle täysipäiväisesti? Missä vaiheessa osallistut mahdolliselle valmennuskurssille? Nämä ovat kysymyksiä, joihin vain sinä voit vastata. Ota selvää kurssitarjonnasta, kurssien hinnoista, kestosta ja eri kurssien oppilaiden sisäänpääsyprosenteista.

Tee omaa tulevaisuutta koskevat ratkaisusi tietoon perustuen. Älä perusta ratkaisujasi tunteisiin tai vanhempien toiveisiin – olethan aikuinen ihminen. Ota asioista selvää ja tee tietoisia päätöksiä!

5 Responses to “Valmennuskurssin kautta kauppakorkeakouluun?”

  1. Heippa! Osaisitko suositella jotain tiettyä valmennuskurssia? Koitin katsella netistä mielipiteitä eri yritysten kursseista, mutten oikein saanut selkeää kuvaa. Kurssejahan on vaikea verrata toisiinsa, sillä kovin moni ei varmastikaan ole käynyt kahdella eri kurssilla. Minulla olisi mahdollisuus käydä kurssia vaikka heti ja kesään asti. Mikä olisi se PARAS vaihtoehto valmennuskurssille. Olen päättäny päästä sisään, ja aion tehdä kaikkeni. Sitten ei ainakaan jälkeenpäin voi harmitella, että miksi sen tehnyt niin ja näin. Kiitos kovasti vastauksestasi ja panostuksestasi näihin sivuihin.

  2. En osaa, sillä itse en käynyt valmennuskurssia :-)

  3. Terve! Mitä luulet, että riittääkö kahden kuukauden täysipainoinen (8tuntia 5päivänä viikossa) valmistautuminen pääsykokeeseen? Turku on ykköskohteenani. Pyydän opinto yms. vapaata töiltäni huhti-toukokuuksi ja siinä välissä olisi tarkoitus sisäistää oppikirjat. Toki aion myös etukäteen tilailla kirjat ja opetella sisällysluetteloita yms. Kauanko itse aikoinaan opiskelit pääsykoekirjoja?

  4. Kyllä tuolla lukemisella paikan pitäisi irrota.

    Itse luin suunnilleen yhtä monta viikkoa, tosin todellisuudessa en pystynyt lukemaan keskittyneesti varmaan neljää tuntia pidempään päivää kohti. Koska en hakenut suoraan lukion jälkeen, vaan välissä tuli tehtyä ja luettua kaikenlaista vuosien ajan olivat pohjatietoni varmasti peruslukiolaista huomattavasti paremmat.

  5. Tämäpä huojentavaa! Siis tuo nelisen tuntia päivässä parin kuukauden ajan. Enkä itsekään ole enää lukioiässä vaan olen ollut työelämässä ja suorittanut liiketalouden tutkinnonkin tässä välissä. Kaipa siitäkin jotakin pohjatietoa on kertynyt pääsykokeeseen valmistautumista ajatellen.

Vastaa